Amerikaans zangduo

Everly Brothers De bijzondere samenzang van de Everly Brothers gecombineerd met een opvallend gitaargeluid was invloedrijk in de jaren vijftig en zestig. Don (1937) en Phil (1939-2014) Everly inspireerden met hun 'close harmony' The Beatles, The Hollies, The Beach Boys, Simon & Garfunkel en talrijke andere zanggroepen. De Everly Brothers werden beïnvloed door country en popmuziek.

Bye bye love

Don en Phil Everly groeiden op in een muzikaal gezin. Hun ouders, Ike en Margot Everly, waren countrymuzikanten. In de jaren veertig trad het hele gezin regelmatig op in een radioprogramma. In de jaren vijftig trokken Don en Phil naar Nashville, waar ze voor Columbia Records 'The sun keeps shining' opnamen met Chet Atkins. Deze eerste single flopte. De volgende single van de Everly Brothers verscheen bij Cadence Records. 'Bye bye love' werd een grote hit in 1957.

Bryant

Het songschrijversechtpaar Felice en Boudleaux Bryant schreef een grote reeks hits voor de Everly Brothers. De Bryants waren eigenlijk te oud. Toch vonden zij woorden en melodieën die de jonge generatie aansprak. Miljoenen scholieren herkenden zich in "Bye bye love, bye bye happiness, hello loneliness, I think I'm gonna die" (Dag dag liefde, dag dag geluk, hallo eenzaamheid, ik denk dat ik ga sterven).

Hits

De Everly Brothers kregen in de tweede helft van de jaren vijftig een groot aantal hits, zoals 'Wake up little Susie', 'Claudette', 'Bird Dog' en '(Til) I kissed you'. Deze nummers werden allemaal opgenomen in de studio's van RCA Victor in Nashville. In 1960 tekenden de broers een tienjarig contract met Warner Bros. Records. Deze platenmaatschappij garandeerde het zangduo een minimuminkomen van 1 miljoen dollar per jaar. Een nadeel was wel dat de Everly Brothers hierdoor verstoken bleef van Bryant-nummers. 'Cathy's clown' was een door de broers zelf geschreven compositie. Er werden 2,5 miljoen exemplaren van de single verkocht. The Beatles baseerden hun eerste grote hit 'Please please me' op dit nummer.

Jaren zestig

Andere hits uit het begin van de jaren zestig zijn 'Walk right back', 'Ebony Eyes', 'Temptation' en 'The Rain'. De populariteit van de Everly Brothers raakte in 1963 in verval. Hoewel de tijd van grote hits voorbij was, verschenen er nog wel singles en albums. Zo namen ze in 1966 een album op met de Britse groep The Hollies: 'Two Yanks in England'. Het album 'Roots' uit 1968 had een grote invloed op de ontwikkeling van de countryrock.

Verwijdering en reünie

In 1973 kregen de broers ruzie. Phil sloeg tijdens een concert in Californië zijn gitaar kapot. Dit incident leidde tot een breuk van tien jaar. Phil Everly nam in 1973 het invloedrijke soloalbum 'Star spangled springer' op. In 1983 kwamen de Everly Brothers weer bij elkaar. Zij gaven een reünieconcert in de Royal Albert Hall in Londen, waarbij zij onder meer werden bijgestaan door gitarist Alnert Lee en Dave Edmonds produceerde hun nieuwe album 'EB 84', waarvoor Paul McCartney de hit 'On the wings of a nightingale' schreef. De Everly Brothers kozen voor 'EB 84' naast enkele eigen nummers vooral voor composities van andere songschrijvers, zoals Frankie Miller, Jeff Lynne en Bob Dylan.

Latere jaren

Hoewel het zangduo in de jaren tachtig nog een aantal keer de hitlijsten haalden, was het grote succes nu voorbij. Na 1988 verschenen er geen nieuwe albums meer van de Everly Brothers. Phil Everly overleed op 3 januari 2014 op 74-jarige leeftijd aan een longziekte in Burbank.

bron:cultuur archief.nl

Tekst: Ruud van Capelleveen, januari 2014